Go to Top

El Renaixement

 

 

Europa occidental continuava sumida en la foscor en el moment que es van produir tres fets notables.

L’any 820 una estrella va assenyalar a l’ermità Pelai el lloc on es trobava la tomba de l’apòstol Santiago, i en aquest enclavament es va construir una església de Compostela (camp de l’estrella).

Immediatament, la notícia va córrer per tota Europa i multitud de persones de tots els pobles i condicions van acudir a Santiago de Compostela en peregrinació.

Els omeies, que governaven a Damasc, van ser enderrocats per la Revolució Abbàssida l’any 750 i van fugir a Còrdova portant amb si la flama de la cultura.

L’any 929 l’omeia cordovès Abd-al-Rahman III, al Nasir es va proclamar Khalifa rasul-Allah (successor de l’enviat de Déu) i Amir al-Muminin (emir dels creients).

Des del punt de vista militar, va mantenir constants guerres amb els regnes cristians del nord. Fill de Muzayna, una concubina cristiana, estava emparentat indirectament amb el rei de Lleó, per la qual cosa va intervenir diverses vegades en les querelles dinàstiques i en guerres que van causar grans desgràcies.

Però el més important va ser que el califa omeia va ser un gran impulsor de la cultura. Va dotar a Còrdova de setanta biblioteques, va fundar una universitat, una escola de Medicina i una escola de traductors del grec i del llatí.

Van habitar a Còrdova grans savis, com el jueu Moshé ben Maimon, conegut com a Maimònides, gran metge i teòleg. O el metge, filòsof, astrònom i matemàtic andalusí conegut com a Averroes.

Quan el rei Alfons VI va conquistar Toledo l’any 1085, va crear una comunitat que es va encarregar de traduir multitud de llibres de l’àrab al llatí.

Gerard de Cremona és famós per haver traduït els llibres del matemàtic Al-Jwarizmi de Bagdad, pare de l’Àlgebra i introductor dels números aràbics.

Joan de Sevilla va traduir una gran quantitat de llibres àrabs d’astronomia, filosofia, àlgebra i medicina, entre els quals destaca el Llibre de la Curació d’Avicenna.

Molts pelegrins que recorrien el Camino de Santiago es van desplaçar a Còrdova i a Toledo per a estudiar els textos antics i conèixer els secrets de les Matemàtiques i de les Ciències, coneixements que van ensenyar en tornar als seus llocs d’origen.

D’aquesta manera, gràcies al Camino de Santiago, les cultures grega i romana, preservades i ampliades pels erudits àrabs, van tornar a Europa; i la foscor de l’edat mitjana es va dissipar.

En tota Europa es van fundar escoles i universitats, centres culturals on van florir les ciències i les arts.

El Studium Generale de Palència ja existia l’any 1184.

La Universidad de Salamanca va ser creada l’any 1218, i és la universitat europea més antiga en actiu.

Molt prestigiosa va ser la Universidad de Sigüenza, al seu origen el Col·legi Gran de Sant Antoni de Portaceli, fundat l’any 1476.

L’any 1453 va caure Constantinoble en poder del poble turc, descendent dels mongols que van envair gran part d’Àsia procedents de les estepes de Sibèria.

L’any 1492 es va descobrir Amèrica, i com a resultat d’això, van arribar a Europa immenses riqueses.

Amb la prosperitat van néixer els grans imperis i es van construir magnífics palaus i esglésies aplicant l’art refinat dels grecs i romans. L’art gòtic, nom despectiu que es referia a l’art primitiu dels bàrbars gots, va ser abandonat. Es van excavar velles ruïnes i es van trobar bellíssimes estàtues de déus i emperadors. Palaus, esglésies i tombes es van adornar amb nimfes, sibil·les, sirenes i tota mena d’éssers mitològics.

Es van escodrinyar els vells pergamins per a intentar recuperar textos antics que s’havien esborrat, i van aparèixer científics i artistes que van desenvolupar novament les ciències i les arts seguint els ensenyaments d’àrabs, grecs i romans.

El Renaixement havia començat.

 

Sacristía de las Cabezas

En la fotografia d’aquesta pàgina, es mostra la meravellosa Sacristía de las Cabezas de la catedral de Sigüenza, obra mestra del Renaixement.

El sostre està quallat de cassetons que imiten una estada romana. Pots trobar una descripció d’aquesta meravellosa obra d’art a la Web de la catedral de Sigüenza.

Web Catedral de Sigüenza