Go to Top

Pal·las, triomfant per la glòria de les armes, acompanyada per les muses.

 

 

En el següent tapís, la deessa Pal·las Atenea apareix entronitzada en un carro triomfal del qual tiren fogosos cavalls. Li sobrevola la Victòria.

Al costat del carro, que trepitja les despulles de la guerra, camina la Concòrdia, amb un feix en una mà i en l’altra una corona que sembla mostrar a un dels cavalls, cosa que significaria, segons Cesare Ripa, que només amb la força (simbolitzada pel cavall) de la unió (el feix) s’aconsegueix el triomf (la corona d’or).

Davant d’ella apareixen dos nens. Un d’ells porta la corona torrejada d’or que es lliurava al primer a enfilar-se a dalt dels murs enemics. L’altre nen porta a la seva mà dreta una palma i un ram de llorer, que simbolitzen la impossibilitat d’obtenir la victòria sense lluita. I a la seva mà esquerra porta dues corones, una de llorer que reben els poetes i guerrers i una altra d’alzina que es lliura als virtuosos.

El so de la trompeta i la flauta de la fama i l’honor, que porten les dues dones que subjecten les brides, estimula, segons Cesare Ripa, la competència per a assolir la glòria. Diverses de les Muses envolten el carro i les altres se’ns mostren sortint d’un temple o davant ell, presidides per l’Abundància, que coronada d’espigues vessa els fruits de la seva cornucòpia.

Destaca en primer terme Clío, la musa de la història, recolzada en el globus terraqüi, portant a la seva mà dreta un rotllo i en l’esquerra el llibre de Tucídides, el més famós historiador de l’Antiguitat. Els acompanyen, el déu Apol·lo amb la seva lira, àrbitre de les Muses, i Mercuri, missatger dels déus i déu del comerç, reconegut pel seu barret alat i pel caduceu igualment alat, la vara d’olivera, envoltada de dues serps que porta a la seva mà.

 

EL_TRIUNFO_DE_LAS_ARMAS_CATEDRAL_DE_SIGUENZA

 

Significat | El governant que lluita per la pau aconseguirà la prosperitat i el desenvolupament del comerç i de totes les arts.